ZORGGROEN op maat

Terreininrichting bij zorginstellingen vraagt maatwerk. Wij ontwerpen vanuit onze betrokkenheid met zowel zorgbehoevenden, verzorgend personeel als bezoekers. Voor dit soort projecten is onze ruime ervaring en vakkennis een pre, maar bovenal draait het om inlevingsvermogen. Wij maken plannen in samenspraak en zijn bereid onze kennis te verdiepen door te luisteren naar de gebruikers.

Loading image. Please wait

opdrachtgever

ontwerp

realisatie

ASVZ / Bouwhaven Consultants

2010-2011

2014-2020

Vincentius, Udenhout

Bouwplannen vragen om een totale visie op het wonen inclusief de buitenruimte. De voorzet hiervoor is gedaan door Bouwhaven Consultants. HOLLANDSGROEN vertaalde dit naar een gedegen terreininrichting, waarbij niet is gezocht naar aankleding, maar naar de mogelijkheid om het terrein inclusief omringend landschap als één geheel vorm te geven, afgestemd op de doelgroep. Op het terrein worden negen twee-onder-één-kapwoningen en vier kwadrantwoningen gebouwd ten behoeve van begeleid wonen in groepsverband.

Een zomerweide vol oude bomen in ochtendlicht, wie zou daar nou niet verliefd op worden? De aanwezige boomgaard op het terrein van Vincentius is daarom inspiratiebron geworden voor de nieuwe terreininrichting. De emotie die deze plek losmaakt hebben we willen koppelen aan het wonen. Wonen in een duidelijke, herkenbare, zonnige omgeving.
De kernpunten waren:
- Herkenbaarheid van de woning en het terrein, zodat je je er thuis kunt voelen en er niet verdwaalt. Weten waar wel en niet geparkeerd mag worden, waar gespeeld, gegeten of geluierd kan worden is prettig en deels noodzakelijk. Groenelementen zoals lanen, een open grasveld en de geur van een bos kunnen onbewust die duidelijkheid bij mensen versterken. Ook kleuren, geluiden, vormen en textuur kunnen hiervoor gebruikt worden, evenals tegenstellingen tussen licht en donker, nat en droog. Daarvan hebben we willen maken, zeker bij de doelgroep die gevoelig is voor dit soort ‘indirecte wegwijzers’. Geen dwingende vormgeving en toch sturing geven.
- Zonlicht is heel essentieel voor het menselijk geluk. Vanuit een raam zonlicht zien op een boom, het gras of de bestrating, heeft meteen positief effect op iemands humeur, van zowel verzorger, cliënt als bezoeker. Ruimte scheppen helpt hierbij. En als die er niet is: elementen toevoegen die het zonlicht kunnen vangen, zoals een boom of struik op de juiste plek.