WERKGROEN dat werkt

Bij een bedrijventerrein of in een kantoortuin gaat het om het ontwerpen van een logisch en goed functionerende plek. Een goede terreininrichting kan het visitekaartje zijn voor een bedrijf en kan bijdragen aan gezondheid en ontspanning voor het personeel. Bovendien lenen bedrijventerreinen zich vaak goed voor bijzondere oplossingen, zoals begroeide daken, gevels en voorzieningen voor bijvoorbeeld hemelwateropvang. Gebleken is dat dit effectief besparingen oplevert.

Loading image. Please wait

opdrachtgever

ontwerp

realisatie

Delta Development

2015

2015-2016

 

Tijdelijke natuur op park 20|20

Op het cradle2cradle kantorenpark 20|20 in Hoofddorp krijgen de nog niet bebouwde terreindelen meerwaarde voor mens en natuur. Zo is er een tijdelijk volleybalveld aangelegd, een tijdelijke moestuin waaruit het locale parkcafé Groen bijzondere gerechten bereidt en een veld waarin de natuur zich mag ontwikkelen. HOLLANDSGROEN is bij deze laatste twee onderdelen betrokken en heeft hiervoor een inrichtingsschets gemaakt inclusief beplantingsplan. Van der Tol heeft vervolgens de tijdelijke natuur en moestuin aangelegd, Stichting Meergroen heeft de moestuin ‘geadopteerd’ en kweekt er nu van allerlei heerlijks met vrijwilligers. Van Kessel was verantwoordelijk voor de vlindertuin, die te midden van de tijdelijke natuur is gesitueerd. Een project dus waar veel partijen bij betrokken zijn, mede omdat Paswerk onder andere het gras maait, en een deel van het onderhoud op zich heeft genomen.
Het eerste groeiseizoen waren er nog problemen met de Haarlemmermeerse klei die door de benodigde grondverplaatsing behoorlijk van slag was. Zaadmengsels deden niet wat er verwacht werd en sommige plekken waren veel te nat. In het voorjaar 2016 is hierin bijgestuurd en ontkiemden de zaadmengsel spontaan alsnog. Het doel om een plek vol leven te creëren waar kantoorpersoneel of passanten van kunnen genieten door er doorheen te lopen lijkt succes te hebben. Nu de beplanting meer body krijgt en vogels, hommels, kikkers en padden zich laten horen is er de hoop dat dit stukje natuurontwikkeling niet meteen opgeheven hoeft te worden, maar tijd krijgt om zich tot iets prachtigs te ontwikkelen.