Opdrachtgever ROCHDALE
Locatie Amsterdam Oud-West
Project Gevel, dak en tuin
Ontwerp en beplantingsplan 2021-2022
Realisatie 2023
SCHIMMELSTRAAT 69-79

Aan wat vroeger de industriële rand van Amsterdam was, staat straks een nieuw hoekpand aan de Schimmelstraat, refererend aan een deel van het stadsverleden met boogvormen en een bakstenen gevel. Onder het bezielende opdrachtgeverschap van Rochdale heeft Inbo Architecten hier een gebouw ontworpen dat senioren de mogelijkheid geeft om in deze bruisende buurt te wonen.

Gevelgroen en daktuinen met vertraagde waterafvoer zijn door ons geïntegreerd in het plan, inclusief nestkasten om de vogels en vleermuizen van het bestaande pand een nieuw huis te geven. Bewoners krijgen straks de gelegenheid mee te beslissen over de inrichting van het groen in de gezamenlijke tuin en langs de gevel. Het is de wens dat ze straks meehelpen met het groenonderhoud om zo de betrokkenheid en onderlinge sociale cohesie te bevorderen.

Constructieve verschillen in de daken zijn slim ingezet: zonnepanelen op het dak boven de overkraging, sedumbeplanting en waterberging op het dakdeel dat meer kan dragen en een ecologisch dak (inclusief waterberging) met waterschalen, heuvels en inheemse beplanting op het laagstgelegen dak met de grootste toelaatbare belasting. In aanvulling hierop zijn gevelgroen en nestgelegenheid ontworpen, met het toekomstig onderhoud in het vizier.
Voor het maaiveldontwerp van de tuin zijn ingrediënten gedefinieerd waaruit bewoners een keuze kunnen maken, om verder uit te werken.

Previous Next